Kaliningrad – en rysk ö i EU


Rysslands hot har satt ljuset på exklaven Kaliningrad – knappt 30 landmil från Sveriges kust.

Till artikeln i DN:

https://www.dn.se/varlden/rysslands-hot-har-satt-ljuset-pa-exklaven-kaliningrad-knappt-30-landmil-fran-sveriges-kust/

Utdrag ur artikeln:

Den mest kända historiska personen i Kaliningrad är Immanuel Kant (1724–1804), grundaren av den kritiska filosofin. Hans främsta verk heter ”Zum ewigen Frieden” (”Till den eviga freden”), vars huvudtes är att samarbete över nationsgränserna ska ge oss världsfred.”

Den bronsstaty av Kant som står mitt i Kaliningrad visar den store filosofen med framsträckt hand – oklart om det är för att övertyga, vädja eller kanske i uppgivenhet över hur illa hans odödliga tankar förvaltas av dagens styrande.

Men det finns ett område där idén om samverkan över nationsgränserna fortfarande lever. Den tidigare nämnda svenskundervisningen vid universitet finns kvar, och intresset för att läsa svenska är intakt.

Efter Vladimir Putins tillträde på presidentposten i mars 2000 följde en gryende revanschism och nationalism i Ryssland som spillde över på Kaliningrad. Det har skett en kraftig utbyggnad av de militära stridskrafterna i Kaliningrad. Hösten 2016 placerades det taktiska robotsystemet Iskander i Kaliningrad. Iskander har kapacitet både för kryssningsrobotar (Iskander-K) och ballistiska robotar (iskander-M) och kan bära kärnvapen.

Rysslands hot om utvidgad invasion i Ukraina och den ökade spänningen i Europa har satt ljuset på Kaliningrad. Den ryska exklaven är bas för landets Östersjöflotta och ligger mindre än 30 landmil från Sveriges kust.

För inte länge sedan skulle Kaliningrad bli Rysslands brohuvud mot EU. Men nu är dörrarna mot Europa stängda. I stället pågår en kraftig militär upprustning.

Kants ”Zum evigen Frieden” lär inte ingå i Putins litterära kanon. Hans ”kanon” syftar inte till att ena världen, utan till att spränga den – i småbitar.

%d bloggare gillar detta: