Den här nyheten kom på Alla hjärtans dag

Hjärtat kan bokstavligen spricka! Nu ska forskare ta reda på mer om det relativt okända syndromet – och knäcka gåtan kring hur man bäst behandlar det.

https://www.svd.se/han-ska-laka-brustna-hjartan

Ur artikeln i SvD:

Runt 60 personer i månaden drabbas av brustet hjärta, eller Takotsubo syndrom som det egentligen heter. Men troligtvis finns det även ett mörkertal. Ungefär 90 procent av de som drabbas är kvinnor.

Syndromet kännetecknas av att två tredjedelar av hjärtmuskeln slutar pumpa och blir paralyserad. Det misstas ofta för hjärtinfarkt eller hjärtmuskelinflammation.

Tillståndet är ungefär lika farligt som en hjärtinfarkt. De flesta återhämtar sig dock utan bestående men, men tre till fyra procent utvecklar hjärtsvikt och avlider. 

Den starkaste hypotesen är att tillståndet orsakas av en långvarig negativ stress i kombination med en specifik händelse som utlöser en akut stressreaktion.

Ett typexempel är en äldre kvinna som tagit hand om sin sjuka make under flera år och fått en dålig livskvalitet. Och så kommer det en akut trigger då hon t.ex. blir rädd eller mkt upprörd.

För vissa kan det gå riktigt illa. Det finns fall där hjärtat faktiskt brustit på riktigt. Stresshormonerna (katekolaminerna) är celltoxiska i hög dos vilket gör att det kan uppstå celldöd i en mindre del av hjärtmuskeln. På grund av blodtrycket från insidan av vänster kammare kan hjärtat spricka i den försvagade kammarväggen så att blodet kommer in i hjärtsäcken och patienten kan dö.

I forskningsstudien som nu drar i gång ska en behandling prövas som innebär att en grupp får ett studieläkemedel som höjer ämnet adenosin i kroppen, övriga behandlas enligt klinisk praxis. Adenosin är ett kroppseget ämne som finns i, och skyddar, våra vävnader och hjärtat.

%d bloggare gillar detta: