Högt uppsatta ryska officerare vill sätta stopp för Putins kriminella politik

https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-skarp-kritik-mot-krigsplaner-bland-ryska-militarer/

Hämtar ur DN-artikeln:

”Ett ryskt krig mot Ukraina vore en enorm tragedi och en grov förbrytelse. Försöken att genom våldshot få Ukraina att älska Ryssland är meningslöst och farligt.”

Orden kommer inte från en regimkritiker utan från en hög rysk militär. Det tyder på vetskap om Putins planer, men också på att det finns ett krigsmotstånd inom officerskåren.

En av kritikerna är den pensionerade generalöversten Leonid Ivasjov. Han stödde annekteringen av Krim för åtta år sedan. Men nu har Ivasjov svängt och skriver i ett öppet brev att ett krig mot Ukraina vore ”en enorm tragedi och en grov förbrytelse”.

Hans kritik mot Putin är skarp och han kräver att presidenten avgår på grund av den ”konstgjorda konflikt” som han skapat som en distraktion från växande inhemska problem.

I sitt öppna brev hävdar Ivasjov att ett krig skulle kosta tiotusentals människoliv på båda sidor, och för alltid göra ryssar och ukrainare till dödliga fiender. En rysk offensiv skulle göra Ryssland till en internationell paria, utsatt för tunga sanktioner. Han uppmanar Putin att överge sin ”kriminella politik att provocera fram ett krig där Ryska federationen kommer att finna sig stå ensam mot Västs allierade styrkor.”

En väpnad operation mot Ukraina skulle ytterst kunna hota Rysslands existens som oberoende stat, varnar Ivasjov.

%d bloggare gillar detta: