Putins mentala hälsa väcker stor oro

https://www.dn.se/varlden/en-besynnerlig-brainstorming-putins-mentala-status-de-senaste-dagarna-ifragasatts/

Ur artikeln i DN:

President Vladimir Putin har alltid varit mån om att framstå som den kallt kalkylerande statsmannen, med total kontroll över situationen. Men de senaste dagarna har vi fått se en obalanserad och i högsta grad oförutsägbar president.

Vad är det som hänt med Vladimir Putin?

Det är inte bara Putins politiska motståndare som frågar sig hur det egentligen står till med honom. Flera oberoende iakttagare har noterat presidentens udda beteende under de senaste dagarna.

Kjell Engelbrekt, rysktalande professor vid Försvarshögskolan, har analyserat det TV-tal Putin höll till det ryska folket på måndagskvällen och som förebådade torsdagens invasion av Ukraina, liksom det möte i Rysslands säkerhetsråd som hölls strax innan talet.

Där uppträdde Putin snarstucket och obalanserat. Bland annat hunsade han sin gamle KGB-kollega Sergej Narysjkin inför tv-kamerorna vilket fick Narysjkin, numera chef för den ryska underrättelsetjänsten SVR, att tappa fattningen.

Det var inte den Putin som vi är vana vid att se i de här sammanhangen, konstaterar Kjell Engelbrekt. Förutom sakinnehållet i talet slogs Kjell Engelbrekt av hans uppträdande. Vid de årliga presskonferenserna är han mån om att stödja sina utsagor med statistik och över huvud taget framstå som strikt. Men nu framstod han som irriterad, besvärad och obalanserad.

Putins uttryckssätt under talet, med hastiga djupa inandningar lät väldigt märkliga. Detta kan naturligtvis ha med ljudtekniken att göra. Men det är ingen tvekan om att Putin lät ansträngd. Som en person under stark press, säger Engelbrekt.

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, har också granskat det ödestal Putin höll i måndags.

Han verkade tala helt utan manuskript, det var som om han ägnade sig åt någon form av brainstorming. Vilket är besynnerligt när man tänker på frågornas allvar. Under talet upprepade sig Putin flera gånger och associationerna blev allt vildare. Framträdandet var inte helt sunt. Det var en man som inte har kontroll över situationen, konstaterar Meinander.

Talet var fullt av motsättningar och uppenbara osanningar som måste varit tydliga för Putin. Det handlar ju om medveten propaganda, och det är svårt att förstå vem han egentligen försöker övertyga. Rimligen måste det ju vara den ryska publiken, men det sätt på vilket han gör det verkar inte behärskat.

Putin har uppenbarligen klarat sig från covid 19, till priset av en rigorös isolering. Det krävs rigorösa regler och flerfaldiga tester för att få tillträde till presidenten, rutiner som har fått den fängslade oppositionspolitikern Alexej Navalnyj att ge den 69-årige presidenten öknamnet ”morfar i bunkern”.

Henrik Meinander funderar över vilken inverkan den självpåtagna avskildheten kan ha haft på Vladimir Putins omvärldsuppfattning och tänkande. Detta kan definitivt ha påverkat Putin, liksom det faktum att han har en mycket snäv krets av rådgivare omkring sig, säger Meinander.

President Putins handlingssätt och uppförande har tidigare varit föremål för psykiatrins intresse. Redan år 2008 gav det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon en grupp psykologer i uppdrag att på avstånd analysera Putin.

Beskedet blev att den ryske presidenten har Aspergers syndrom ”vilket påverkar hans beslutsfattande”. Men den ryska maktborgen Kreml avfärdade teorin som ”nonsens”.

%d bloggare gillar detta: