Mister Njet har en tvär karaktär och gillar att förnedra

https://www.dn.se/varlden/sergej-lavrov-putins-forsvarsadvokat-som-gillar-att-fornedra/

Hämtat ur artikeln i DN:

Blixtrande intelligent men också svårartat arrogant och obrottsligt lojal med sin chef, president Vladimir Putin. Så beskrivs Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, den snart 72-årige veteranen som började sin diplomatbana redan på Sovjettiden.

Som en av världens mest erfarna diplomater har han förstås många sidor och många ansikten. Nu spelade han med full panasch rollen av pressdomptören. Makthavaren som kväser journalister utan att nödvändigtvis svara på deras frågor.

Han borrar gärna ned sig i en eller ett par frågor, och gör det så omsorgsfullt att det blir hopplöst för motparten att skjuta in frågor eller kommentarer. Det är en metod som många ryska politiker och diplomater använder sig av. De för fram sin egen berättelse som är så späckad med detaljer är det blir omöjligt att kontrollera eller tillbakavisa deras påståenden.

Lavrov är ofta tvär som en terrier när han står i talarstolen eller sitter i strålkastarljuset på en presskonferens. 

Han är känd för att vara en hård och omedgörlig förhandlare – ett av hans många tillnamn är Mister Njet – ”Herr Nej” – och tvekar inte att använda vredesutbrott för att få motparten dit han vill. Men urladdningarna är inte impulsiva utan kalkylerade. I förhandlingssituationer är Lavrov hela tiden kontrollerad och strategisk, säger en insatt diplomat till DN.

Lavrov är känd för att gilla såväl sprit som cigarretter. 

I sociala sammanhang uppträdde Lavrov alltid korrekt, men var inte främmande för stickord och spydigheter, berättar Margot Wallström. Han kom ofta med gliringar om ”bögarna i Sverige” och om vår feministiska utrikespolitik. Sådant fick man ju bara låta rinna av, eller svara emot.

De flesta bedömare landar i att utrikesministern knappast tillhör presidentens innersta krets – dit har bara en liten skara särdeles hårdföra militärer och säkerhetsfolk tillträde, de som brukar gå under öknamnet ”siloviki” (ungefär: ”hökarna”). Under det numera historiska tv-sända mötet i Rysslands säkerhetsrådden 21 februari såg Lavrov, som är ledamot i rådet, påfallande obekväm ut. Han vred sig där han satt och fingrade nervöst på portföljen han placerat bredvid stolen.

%d bloggare gillar detta: