Överstelöjtnanten och esteten! Joakim Paasikivi håller svenskarna i handen och lugnar. 

https://www.dn.se/sverige/militarexperten-joakim-paasikivi-jag-ar-livradd-att-ha-fel/

”Med guld på axlarna och allvarlig röst blev han rikskänd över en natt.
Dag efter dag står han i tv och analyserar läget. Vad tänker ryssarna göra? Kommer det bli kärnvapenkrig? Överstelöjtnant Joakim Paasikivi håller svenskarna i handen och lugnar.”

”Hans farfarsfar var den finske efterkrigspresidenten som gjorde allt för att bevara husfriden med Sovjetunionen. Det kallades Paasikivilinjen.”

”Joakim börjar bli ett slags krigets Leif GW Persson som förväntas ha svar på alla frågor. Genom att vara konkret och tala i bilder – han gick estetisk linje på gymnasiet med inriktning teckning – är han gruppkramad av journalister och uppskattad av tittarna.”

”Han fick dubbla medborgarskap, finskt och svenskt, vilket krävde att man var ostraffad. Den enda försyndelsen var att han blev tagen av polis när han 17 år gammal åkte skateboard på Sergels torg.”

”Han gjorde både finsk och svensk värnplikt och upplevde stora kulturskillnader. I Finland pekade befälet var tältet skulle stå. I Sverige försökte man få tältet att resa sig på egen hand, med hjälp av diskussion.”

”Han håller sig ajour med hjälp av Twitter. Två bra konton är @RALee85 och @KofmanMichael. De har tillsammans över en halv miljon följare och drivs av två amerikanska forskare inom rysk försvarspolitik. De länkar i sin tur vidare till andra analytiker som tillsammans ger Joakim Paasikivi en snabb omvärldsbevakning.”

”Natomedlemskap är något han verkligen hoppas på för Joakim Paasikivi vill inte vika en tum gentemot Ryssland. Jag tror att de enda riskerna med ett svenskt Natomedlemskap är förknippade med ett samtidigt finskt, att Ryssland skulle känna ett existentiellt hot om Nato har gränsen nära deras kärnvapenubåtar i Murmansk. Dock tror jag att fördelarna överväger. Jag tror att vi måste betrakta Ryssland som den mellanstora makt det är och inte hela tiden låta dem vifta med kärnvapen, vare sig det är implicit eller explicit, säger Joakim Paasikivi.”

%d bloggare gillar detta: