Nu är det klippt!!!

Eller rättare sagt färdigklippt, detta kopplat till att Naturmorgon denna lördag hade ett inslag om kanadagäss.

De första exemplaren togs hit till Sverige och Kalmarsund 1927, av fågelskådaren Bengt Berg. ”Importen” från Kanada pågick ända fram till 1970.

Men det är inte alltid kanadagässen som ”förorenar” vid badstränder och på gräsmattor. Det kan även handla om den snarlika vitkindade gåsen – och även grågåsen kan vara i farten.

Det märkliga är att det finns faktiskt inte fler än 13.000 par i hela landet (lite fler än vad det finns invånare i Skara). Och de ökar inte längre i antal.

Så plågan borde inte behöva uppfattas som särdeles stor. Och de som gör reportaget har ett bra tips: Säg åt kommunen att sluta klippa de stora gräsytorna i parker och vid badstränder. Kanadagässen gillar kort gräs och det vet ju alla som har ett hum om den biologiska mångfalden att gräs och blommor skall få växa fritt. Annars blir det som en steril öken, och enligt reportaget, troligen en invasion av Kanadagäss.

En sida av Bengt Berg som icke får underhållas från allmänhetens kännedom!!!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Berg_(zoolog)

Ur Wikipedia: Han är även känd för att ha introducerat kanadagåsen i Sverige, närmare bestämt på Värnanäsgård vid Kalmar och för sitt samröre med svenska högerextremister och Nazityskland under andra världskriget.

Det är tur att han inte lyckades lika bra med att introducera de nazistiska grillren som med gässen. Och tänk på det – när du möter en sverigedemokrat skall du inte inbilla dig att det alltid handlar om en *gås, det kan lika gärna röra sig om en fullfjädrad nazist!!!

https://www.synonymer.se/sv-syn/gås (*dumbom)

En tanke på “Nu är det klippt!!!”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: