Om den djupt rotade pennalismen i den ryska krigsmakten

”Ryska armén lider av disciplinära problem, enligt tidigare arméchefen Mertil Melin. Det kan förklara en del av den ryska militärens problem i kriget i Ukraina. ”Den som är dödsförskräckt för sina befäl blir ingen bra soldat”, säger Melin.”

https://www.svd.se/a/V93Ja6/expert-ryska-armen-har-problem-med-disciplinen

Citat ur SvD-artikeln:

Vid olika möten med de ryska tidigare försvarsministrarna Dmitrij Jazov och Sergej Ivanov konfronterades den dåvarande svenske arméchefen Mertil Melin med disciplinära tillkortakommanden inom den ryska krigsmakten.

– Det var förvånande att de båda två förde det på tal spontant. Vilka problem som fanns, speciellt inom lägre befälsbefattningar. Hur hård attityden var och hur värnpliktiga bestraffades och regelbundet blev av med försändelser hemifrån av matpaket ock kläder. Det fanns också värre saker som självskadebeteenden och självmord, säger Mertil Melin till SvD.

Han påpekar att djupt rotad pennalism gör att ryska soldater nu på ett sätt krigar mot två fiender – beväpnade ukrainare och de egna officerarna.

– Enligt mina rapporter har ledarskapet inte förbättrats på senare år. Det är en djup kultur som är svår att göra sig av med. Det blir inte lättare med tanke på Putins fasoner, säger Mertil Melin.”

%d bloggare gillar detta: