Stort tack till chefredaktör Calle Sundblad på NLT för krönikan: Raggarna pissar på Lidköping -politikerna tittar på

Jag tar mig friheten att kopiera texten. Det Calle Sundblad skriver är så himla bra:

Då är årets motorsäsong igång. I lördags fylldes Lidköpings gator av skinande amerikanare och i arenan var stämningen på topp då bilälskare minglade både inne och ute i solen.

Det ska väl skrivas direkt att de flesta som kom till Lidköping i lördags gjorde det för att de gillar gamla bilar, prylar, bildelar och leksaker från 50-talet.

Långt ifrån alla gillar att dra ner byxorna och visa sin nakna bak framför NLT:s fotograf och andra passerande.

Långt ifrån alla gillar att bokstavligen pissa på Lidköping. Jag vet inte hur många män och kvinnor jag såg som pissade i trädgårdar, parker, parkeringsplatser – till och med på akuten försökte vuxna människor tränga sig in för att uträtta sina behov.

Och i kölvattnet (eller ska vi säga könvattnet) av det hörs nu kritiska röster mot att Lidköpings kommun profilerar sig som motorstad och indirekt bidrar till att den här typen av raggarkultur får florera mitt i stan – gång på gång.

Och i en artikel på nlt.se i måndags berättade sjukvårdspersonal hur spontancruisingen påverkade sjukhusets verksamhet på olika sätt.

-Vi har många rum med svårt sjuka människor i. När jag står hos en döende patient ska inte lamporna skaka så att de slår i fönstren för att någon roar sig utanför med att spela alldeles för hög musik, sa en läkare NLT pratat med.

Det går så klart att arrangera ett motorevenemang utan att det mynnar ut i ett fylleslag på stadens gator som kräver fler poliser och tvingar kommunen att ta in extraresurser för städning dagen efter. Eller som gör det svårt för ambulanser att ta sig till akuten.

Men det finns alltid en risk (eller möjlighet, kanske en del tycker) att de här situationerna uppstår. Tror du något annat har du antagligen inte varit i Lidköping vid de senaste årens motorträffar.

Som privat arrangör av ett motorevenemang har du inget formellt ansvar för att folk arrangerar en spontancruising med allt vad det kan innebära.

Däremot har ledande politiker ett stort ansvar för att Lidköping har blivit en motorstad. Och det kan ju ses som en smart satsning. Intresset kring den här typen av arrangemang är stort och det lockar mycket folk till stan – gång på gång. Det rimmar också bra med kommunens vision att vara en välkomnande kommun.

Å andra sidan kan det ses som missvisande om man ser till hela kommunens vision. Förutom välkomnande så ingår också ordet hållbar i visionen. Kommunen har beslutat att hållbar utveckling ska prägla all verksamhet och långsiktig planering. Det symbolvärde som ett avgasstinkande motorevenemang har idag 2022 kan knappast förknippas med ordet hållbart.

Annars är det många kommuner i Sverige, och även andra städer i stora delar av världen, som satsar stenhårt på att framstå som miljömedvetna, moderna och med en tydlig ambition att medverka till att nå Parisavtalet. Men beslutsfattarna i Lidköping har valt en annan väg. Det här med klimatarbete verkar inte vara deras grej. En granskning som NLT gjorde i höstas visade att Lidköping bara nådde fem av de 20 klimatmål som finns med i kommunens miljöplan.

För övrigt har jag inga större problem med att folk pissar lite här och där och visar sin nakna bak. Men hade jag varit ledande politiker hade jag tyckt det var pinsamt och bekymmersamt att bidra till att den bilden av Lidköping sprids – gång på gång.

%d bloggare gillar detta: