Den ryska fascismen hotar oss alla

https://www.dn.se/kultur/svetlana-aleksijevitj-den-ryska-fascismen-hotar-hela-varlden/

Citat:

Inför våra ögon uppstår en rysk fascism. Den ryska fascismen hotar hela världen, på ett sätt som vi känner igen från 1930-talet. Men Europa har inte någon mekanism som kan tackla diktatorer, så är det… En gång i tiden förvånades jag över Europas hjälplöshet inför diktatorn Lukasjenko. Och i dag är det ännu mer skrämmande, när vi alla är hjälplösa inför Putin, som sitter någonstans i en bunker i Ural. Vad får han för tankar i skallen där, och hur ser han på världen?

Han är en man som nästan inte kommunicerar med andra människor, som inte använder sig av internet och inte av mobiltelefon. Kan ni föreställa er i vilken tid han lever, och i vilket århundrade? Vilka möjligheter det finns att manipulera honom? Och vem det är som manipulerar honom? De där människorna som omger honom, alla de där förkunnarna och filosoferna… till exempel filosofen Aleksandr Dugin. Under 1990-talet betraktades han som en marginaliserad figur. Men i dag styr han Kanal 1, den mest inflytelserika ryska tv-kanalen. I dag står han vid Putins sida.

%d bloggare gillar detta: