Nu är det äntligen premiär för insändare i Bengt Rahms blogg

I fönstret till NLT’s depeschkontor visas alltid tidningens förstasida, som den såg ut för 50 år sedan (nu 1972) och för några veckor sedan dök den här  rubriken upp: ”Het debatt i Lidköping: Respiratorer eller skog”. 
Fortsättningen: ”Vi har inte råd att köpa respiratorer till varenda familj. Klimatet i Lidköping är sådant att vi måste ha kvar skogen för att luften inte skall bli rent hälsovådlig. Redan nu är klimatet sämre genom den ”punktering” som skett i skogarna. Att vi har strövområden är naturligtvis betydelsefullt, men trots allt en bisak. Miljön är viktigare”. 
Så argumenterade f. stadsträdgårdsmästaren Henning Wahlberg för bevarandet av Lidköpings skogar vid en diskussion som på onsdagskvällen arrangerats av Folkpartiet i Lidköping.

Det här skrevs alltså för 50 år sedan. Under åren som gått har de tätortsnära skogarna blivit alltmer malätna, med Kartåsskogen som skräckexempel. Ett större skogsparti som gränsar till Läckövägen står på tur. Området marknadsförs bl.a. genom ”att det har ett bra skyltläge”,  vilket antyder att det inte ens kommer att sparas en skogsremsa mot vägen.

Visionen ”Lidköping – en välkomnande och hållbar kommun” är inte mycket att skylta med, om den inte genomsyrar alla de beslut som fattas av våra politiska företrädare. 

Men visst blir man uppmuntrad av alla de lidköpingsbor som engagerar sig i kampen för de tätortsnära skogarnas bevarande – och de politiska partier som ställer upp för träden och skogarna i kommande valrörelse lär få väldigt många röster!!

Bengan uppe i Villalia

Den nya stadsutvecklingsplanen i Lidköping är dessvärre inget aprilskämt, även om många nog är benägna att tro det.

%d bloggare gillar detta: