Holodomor – när sovjetstaten lät mörda 3,9 miljoner ukrainare

”I Anne Applebaums bok ”Röd hungersnöd: Stalins krig mot Ukraina” står den närmast bortglömda svältkatastrofen 1932-33 i fokus. Eller egentligen är katastrof helt fel ord, det var ett medvetet och icke-militärt utrotningskrig som diktatorn Josef Stalin och den kommunistiska maktapparaten bedrev mot den egna befolkningen i framförallt Ukraina. Minst 5 miljoner människor beräknas ha dött i den framkallade hungersnöden, varav drygt 3,9 miljoner var ukrainare. Den ukrainska massvälten, Holodomor, var ingen slump. Inte följden av några magra skördar, missväxt eller dåligt väder. Det var ett utstuderat, medvetet folkmord.”

Citat ovan från https://www.gp.se/kultur/kultur/recension-anne-applebaum-röd-hungersnöd-stalins-krig-mot-ukraina-1.20764819


Bilderna från Charkiv 1933 liknar dem från Rysslands folkmord i Ukraina 2022

%d bloggare gillar detta: