En helförbannad överstelöjtnant i Karlskrona – och en minst lika upprörd sergeant uppe i Villalia


Marinstaden gör sig redo – dubblerar antalet värnpliktiga

https://www.dn.se/sverige/marinstaden-gor-sig-redo-dubblerar-antalet-varnpliktiga/

Ur DN-artikeln:

I Karlskrona blickar den pensionerade överstelöjtnanten Rolf Lindén ut mot den östra fjärden. Han har varit med om spända lägen i Östersjön förr. Det har gått lite över 40 år sedan en sovjetisk ubåt gick på grund i skärgården utanför Karlskrona – då var Rolf Lindén sektionschef vid Blekinge kustartilleriförsvar.

Nu när det står klart att Ryssland invaderat Ukraina, har Rolfs oro övergått i ilska. Han är förbannad. Vad var det vi sa? Hur fan kunde man tro att det här inte skulle hända? Det här är inget nytt beteende, det följer precis samma regler som under Sovjettiden. Situationen vi har i dag är ytterst nervös

Han kan inte begripa att de svenska politikerna säger sig vara förvånade över invasionen av Ukraina. Och undrar varför de tänkt att just Sverige för alltid skulle vara fredat?

1981, bara några dygn efter det att den sovjetiska u-båten hade fastnat i Gåsefjärden närmade sig sovjetiska fartyg svenskt vatten, i ett försök att frita sin ubåt. Då fattade Rolf Lindén ett avgörande beslut.

Han gav order till artillerield-ledningen om att gå över i en särskild radarfrekvens. Den fick bara användas i krig och signalerade nu till den sovjetiske amiralen att svenskarna var beredda att skjuta. Så var inte fallet. Men den sovjetiske amiralen rapporterade hem – och fick order om att stanna.Det var tack vare en bluff som vi fick stopp på dem.

Nu har Rolf och flera andra pensionerade militära chefer beslutat sig för att erbjuda sin hjälp. Tillsammans stegade de upp till marinbaschefen och frågade om det finns något de kan göra.

Bloggaren funderar på att göra sammalunda, dvs stega upp till Första sjukvårdskompaniet i Skövde, och ställa sig till förfogande:

https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/forsvarsmedicincentrum/forsvarsmedicincentrums-insatsforband/forsta-sjukhuskompaniet/

%d bloggare gillar detta: