Bloggaren lyssnar på Klimakteriepodden

Det är bloggarhustrun som har anmodat bloggaren att lyssna på programmet, antagligen beroende på den senares böjelse för choklad och kaffebröd.

Hälsoingenjören!! Ewa Meurk lär bl.a. bloggaren ett nytt ord (utöver hälsoingenjör) –ghrelin.

Det handlar om ett hormon som produceras av P/D1-celler i fundusdelen av magsäcken och som stimulerar aptiten. Ghrelinnivån ökar före måltiden och minskar efter måltiden. När vi har ätit tillräckligt stiger istället mättnadshormonet leptin. Efter 4-5 timmar stiger ghrelinnivån igen eftersom blodsockernivån åter har dalat.

Ghrelin har dock inget med tant Gredelin (Agate-Julie) att göra, ni vet hon som mest sitter i salongen och broderar – och är den ”förnämt sjåpiga”.

Tips från Tant Ghrelin – ät minst *30% av dagsbehovet av protein redan till frukost (för att minska suget på em och kvällen), ät tre ggr om dagen (inkl en rejäl lunch) och ät inte för sent på kvällen.

*Då lär det säkert behövas ett kokt ägg.

%d bloggare gillar detta: