Riksdagsmannen Anders Österberg är chockad över ryssarnas brutalitet

Ryska styrkor ockuperade förorter till Kiev under en månad – och lämnade döda på gatorna efter sig. Som första svenska riksdagsman besökte Anders Österberg (S) nyligen området.

Berättelserna om den ryska brutaliteten chockar mest, säger han till SvD.

https://www.svd.se/a/bGxz4A/politikern-anders-osterberg-i-ukraina-rysk-brutalitet-ar-chockerande

Hämtat ur artikeln i SvD:

Anders Österberg är historielärare (bördig från Borås) och har snart två mandatperioder bakom sig i riksdagen.

Han är känd som stor tillskyndare av folkrörelseprojekt i Järvaområdet: https://www.mitti.se/nyheter/jarvaprofilen-lamnar-politiken/repudo!CNV1OYlF@WHRQ2fRls45Mg/

Tack vare mångåriga vänskapsband i Ukraina kunde han nyligen göra resan till den krigshärjade fronten. Han fick möjlighet att besöka förstäder till Kiev, som Irpin, Butja och Makariv – där kriget lämnat fruktansvärda spår.

Han är uppskakad över det han bevittnat och fått återberättat. De han träffat ville alla berätta om de ohyggliga krigsbrott som begåtts – som mötet med en man i Irpin, vars farfar blev avrättad under Stalins utrensningar, och som nu har en chockskadad och tyst dotter att ta hand om efter att ryska soldater trängt sig in i lägenheten och upprättat ett skyttevärn.

Och mamman i Butja, vars man skulle gå ut och köpa blöjor till parets tvillingar, men som aldrig kom tillbaka. Han hittades avrättad med skotthål i huvudet.

Hur kvinnor och barn hivats upp på ryska stridsvagnar för att fungera som mänskliga sköldar.

Han har hört vidriga berättelser om kvinnor och män som våldtagits till döds. De människor han träffat har verkligen varit chockade av hur brutala ryssarna är.

Andra berättelser vittnar om omfattande plundringar. Ryssarna verkar ha stulit allt de kommit över – som tvättmaskiner och leksaker…

Mitt i all bedrövelse lyfter han även fram humorn och kramarna människor emellan som en läkande kraft. Ungdomar skrattar åt den ryska propagandan om nazism.

Mötet med en frontsoldat i staden Makariv utgjorde en av de mer oväntade upplevelserna under resan. Anders trodde inte det var sant när soldaten plötsligt pratade sig varm om SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och vikten av kommunalt självstyre för att komma åt korruptionen i Ukraina.

Med distans till resan är det ändå grymheterna och krigsbrotten som etsat sig fast. Anders säger som ukrainarna. Ryssland ska inte få komma undan.

%d bloggare gillar detta: