Bruna uttalanden från ett brunt Kreml

Dagens Nyheter:

Israel kräver ursäkt efter Lavrovs uttalande om Hitler

https://www.dn.se/varlden/israel-kraver-ursakt-efter-lavrovs-uttalande-om-hitler/

I ett samtal med italiensk tv på söndagskvällen undrade en av intervjuarna hur Ryssland kan brännmärka ett land med judisk president – Zelenskyj – som ”nazistiskt”. Lavrov svarade då:

– Zelenskyj är jude? Hitler hade också judiskt påbrå. Det är just judarna som är de värsta antisemiterna.

Lavrovs israeliske kollega Yair Lapid, son till en Förintelseöverlevande, är i regel en behärskad person. Men denna gång lade han inte band på sig:

– Att säga så är att säga att judarna mördade sig själva under Förintelsen. Det är oförlåtligt, okunnigt och antisemitiskt. De enda nazisterna var nazisterna, och judarna var deras offer. Vi väntar oss en rysk ursäkt.

Yair Golan, ex-general och Knesset-ledamot för vänsterpartiet Meretz, sade:

– Det är ett skandalöst och lögnaktigt påstående av Lavrov. Men det säger mycket om den ryska regimen, den som mördar sina politiska motståndare och anfaller fredliga grannländer – och därefter anklagar sina offer för nazism.

Den högernationalistiske politikern Danny Dayan, ledare för Yad Vashem, monumentet och museet över Förintelsen, anklagade Lavrov för att sprida gamla kända antisemitiska konspirationsteorier:

– Att kalla Zelenskyj för nazist, att ge Hitler judiska anor är att vända upp och ned på budskapet från Förintelsen och skända minnet av de mördade.

Bloggaren: Tänk vad många skitstövlar den sovjetiska kommuniststaten odlade fram, skitstövlar som fortfarande är i farten, nu agerande som de värsta tjuvar, lögnare – och framförallt – såsom fruktansvärda mördare.

Annons
%d bloggare gillar detta: