Matti Sällberg tar inget för givet

Var det något vi lärde oss under pandemins första dryga halvår var att våra svenska myndigheter är inte att lita på. Anti-alarmismen härjade, särskilt på FHM – med ödesdigra konsekvenser för många människor.

Nu kan det vara dags igen.

Men en som inte bagatelliserar risken med apkoppsutbrottet är Matti Sällberg:

https://www.svd.se/a/RrAQMA/hur-smittar-apkoppor-farligt-ny-pandemi-svd-s-reporter-reder-ut

Hur allvarligt kan utbrottet bli och finns det risk för en ny pandemi?  Det vet ingen än, säger Matti Sällberg och påpekar att utbrottet just upptäckts, och att det är därför internationella experter nu försöker ta reda på så mycket som möjligt om smittvägar och hur farligt viruset är. 

Matti Sällberg gissar att att en ny pandemi inte är särskilt trolig, dels beroende på att utbrottet av apkoppor troligen har en lägre smittsamhet, dels eftersom en stor del av befolkningen eventuellt kan ha kvar en viss immunitet. I Sverige upphörde den allmänna vaccineringen mot smittkoppor år 1976, och det är inte omöjligt att de som fått vaccinet kan ha ett visst kvarvarande skydd. Men allt detta är osäkra kunskaper i dagsläget, betonar han.

Annons
%d bloggare gillar detta: