Livsstilsverktyget om vårt behov av existensiell reflektion

Min hustru lockade in mig till Livsstilsverktyget.

https://www.livsstilsverktyget.se/sv

Vi hamnade strax i ett oerhört intressant samtal med KG Hammar och Anders Rosengren. Det är verkligen värt att lyssna på – inte bara en gång, utan flera gånger

https://livsstilsverktyget.se/sv/samtal-med-kg-hammar

Mer om Anders Rosengren och Existensiell hälsa:

https://www.svd.se/a/qWekae/livsstilsverktyget-ger-existentiella-perspektiv-for-battre-halsa

Citatat ur artikeln:

Existentiella frågor är inte bara ett viktigt verktyg i traumabehandling, de kan också bidra till att förbättra vår mätbara hälsa. 

Hälsa är inte att ha perfekta blodvärden, det är att orka bära livet, säger Anders Rosengren, professor vid Göteborgs universitetssjukhus.

Precis som vi behöver ägna oss särskilt åt motion och fysisk träning när många har stillasittande arbeten, behöver vi, som sekulariserade, också hitta rutiner för existentiell reflektion. 

Det är viktigt att knyta dessa till existerande vanor för att få till en vardaglig reflektion och enligt Anders Rosengren är morgon och kväll bra tidpunkter. Man kan till exempel sätta sig på balkongen eller i fåtöljen och bara vara tyst medan man väntar på att kaffet ska bli klart. Eller låta bli att ta upp telefonen så fort vi väntar på bussen några minuter.

Vi behöver inte vara så effektiva. De fem minuterna kan kanske det rent av är effektivare att vara ifred och reflektera. 

Är vi rädda för tystnad? Ja, både tystnad utifrån och inifrån. Om vi inte ger plats för tystnad ger vi oss inte chansen att bottna, låta tankar falla på plats, säger Anders Rosengren.

Annons
%d bloggare gillar detta: