När Skövde var hamnstad och Lidköping låg på havets botten

Det fanns nog inte särskilt många skövdebor för 11.400 år sedan. Det var alldeles innan Baltiska issjön tömdes ut i Västerhavet. Denna ytterst dramatiska händelse utspelades vid Stora Stolan på Nordbillingen. På ett enda år sjönk vattenytan med 25 meter, ner till havsytans nivå:

För 12.000 år sedan låg inlandsisen i höjd med järnvägsstationen i Lidköping. Rådaåsen hade redan hyvlats samman men låg fortfarande under havsytan:

För 11.000 år sedan var Lidköping fortfarande som ett slags Atlantis som låg och skvalpade på havets botten och Kinnekulle låg som en ö i Yoldiahavet. Nuvarande Västerplana Storäng och Kinnekullebanan befann sig fortfarande under havsytan:

Det är min ena svärson som har tipsat mig om SGU:s strandförskjutningsmodell som visar en övergripande bild av den forntida fördelningen mellan hav och land samt även förändringar i sjöarnas utbredningar:

https://www.sgu.se/om-sgu/nyheter/2022/juni/sgus-strsndforskjutningsmodell-ger-en-bild-av-den-forntida-fordelningen-mellan-hav-och-land/

Kartvisaren ger en förenklad modell av förloppet för inlandsisens avsmältning och tillhandahåller strandförskjutning i 100-årsintervall. Gå till Menyn i övre högra kanten och välj lämpligt århundrade:

https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-strandforskjutningsmodell.html

Annons
%d bloggare gillar detta: