De nationella utdöendena av två fjärilsarter är skämmigt för Naturvårds­sverige 


När fjolårets eftersök av de båda fjärils­arterna veronika­nätfjäril och kronärtsblåvinge nu sammanställts står det klart att de för tredje sommaren sedan 2018 inte har återfunnits någonstans i Sverige. De får därmed betraktas som utdöda i landet. Reaktionerna har varit beklagande från både biologer och allmänhet.

https://www.svd.se/a/47PMPE/debattorer-tva-fjarilar-borta-det-maste-fa-konsekvenser

Tyvärr är det nu fler fjärils­populationer som befinner sig på randen till utdöende nationellt liksom även regionalt. Ett exempel är mnemosyne­fjärilens tynande population i Blekinge. En av Sveriges största dagfjärilar. En art som vi förbundit oss att uppnå en gynnsam bevarande­status för enligt EU:s art- och habitat­direktiv. Den får inte tillåtas försvinna från något län.

Annons
%d bloggare gillar detta: