För många järn i kistan ger för mycket järn i hjärnan

Dyster läsning för den som är begiven på alkoholförtäring. Även måttligt drickande leder till hjärnskador. En imponerande och mycket välgjord brittisk studie visar att även måttligt drickande, eller 4,7 standardglas i veckan, kan skada hjärnan.

https://www.dn.se/sverige/aven-mattligt-drickande-kan-leda-till-skador-pa-hjarnan/

Vi har vetat att olika delar av hjärnan är extra känsliga för alkohol, men vi har inte vetat varför. Järn tycks spela en viktig roll, och kan således vara en av bovarna.

När forskarna undersökte magnetkamerabilderna såg de att redan efter dryga 4,5 svenska standardglas syntes markörer för ökad järnnivå i hjärnan. De förhöjda järnhalterna fanns framför allt i de områden som har att göra med inlärning, minne, motorik, ögonrörelse och känslor. De deltagare som uppgav att de inte drack vin, öl eller sprit hade inga förhöjda järnnivåer i hjärnan.

Det räcker med att dricka 5 burkar folköl (2,8%) i veckan för hjärnan skall ta skada. En enda flaska rödvin motsvarar 6 – 7 standardglas…

I en annan studie som är gjord vid Universitetet i Seattle påpekas faran med att dricka överhuvudtaget om man är under 40 år:

Störst risk löper män mellan 15 och 39 år. För dem för alkohol med sig hälsorisker redan efter ett intag av drygt ett tiondels standardglas. Kvinnor i samma åldersgrupp kan dricka omkring dubbelt så mycket som männen.

%d bloggare gillar detta: