En alltigenom brun vitbok

Minst var tredje av Sverigedemokraternas grundare kan kopplas till nazism eller fascism. Flera av dem hörde till de mest betydande i det nybildade partiet. SD-toppen Mattias Karlsson ”får lite ont i magen” av delar av partiets egen vitbok som inte är klar men där en delrapport nu presenteras.

Läs hela artikeln i SvD:

https://www.svd.se/a/mrAl8O/sd-s-vitbok-var-tredje-grundare-kopplas-till-nazism-eller-fascism

Vitboken visar att Sverigedemokraterna (SD) är den politiska fortsättningen på den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige svenskt (BSS).

30 personer pekas ut som tillhörande grundarna av partiet. Den ideologiska bakgrunden har kunnat kartläggas hos 22 av dem. Minst 18 kom direkt eller indirekt från BSS. Tio har belagda kopplingar till antingen nazistiska eller fascistiska rörelser från 30- och 40-talen eller till nynazistiska organisationer. 

Bland grundarna finns Leif Zeilon, som startade BSS. I vitboken beskrivs han som “den centrala aktören” i bildandet av Sverigedemokraterna. Han hade på 70- och 80 talen kontakter med nazistiska organisationer som Nordiska rikspartiet (NRP), fascistiska Nysvenska rörelsen och Sveriges Nationella Förbund.

Här finns också Sven Davidsson, som var ledare för Nysvenska rörelsens Stockholmsavdelning.

Anders Klarström var Sverigedemokraternas förste partiledare och innan dess medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet.

Gustaf Ekström anslöt sig till Nazitysklands Waffen SS och tjänstgjorde för organisationen i Berlin under andra världskriget. Gustaf Ekström var medlem i svenska nazistpartiet Nationalsocialistiska arbetarepartiet, som senare bytte namn till Svensk Socialistisk samling, fram till att partiet upplöstes 1950. Han var övertygad nazist fram till sin död 1995. Gustaf Ekström valdes till revisor för Sverigedemokraterna i Malmö, och var under ett antal år adjungerad partiledningen.

Det finns redan en färdig vitbok, den som EXPO gav ut redan 2014:

Annons
%d bloggare gillar detta: