Allkorn – föreningen för gamla spannmålssorter

Det vill säga kulturspannmålen, alias lantsorterna.

Mångfald vad gäller sädeskorn är lika med resilens.

Ekologiskt odlad kulturspannmål bidrar till en hållbarare livsmedelsproduktion. Kulturspannmål har kraftigare växtsätt, större rotsystem och högre strån. De klarar sig med mindre gödsel och konkurrerar bättre med ogräsen och en sädesåker med hög genetisk variation är inte lika känslig för torka, kyla eller regn.

Mångfald, biodiversitet, genetisk variation – budskapet är att ju mer olikhet, desto bättre är det.

Tvengsbergsråg är en gammal finsk svedjeråg. 10 korn av denna hittades i väggarna på en ria som revs i Norge 1973. När de sedan såddes grodde 7 av kornen. Från vart och ett av dem växte det upp en diger tuva med mycket högväxt råg. Den största tuvan hade 162 strån. Som mest fanns det 75 korn på ett strå. Kornen gav en 12.000-faldig skörd…

Läs mer här:

http://allkorn.se/kultursorter

Annons
%d bloggare gillar detta: