Skräm getingarna med matavfallspåsen!

Själv är jag ”livsförskrämd” för getingar. Den skräcken uppkom troligen den kokheta getingsommaren 1959 då dessa rovsteklar brukade ansamlas i mina saftglas.

Nu ger DN oss goda råd som kan minska getingplågan:

Klä dig inte som en blomma och flytta snabbt bort dödade getingar. Se där, två av de bästa råden för att din utomhusmat inte ska krylla av sticksugna marodörer.

https://www.dn.se/mat-dryck/tricken-for-att-slippa-getingar-som-festar-pa-matbordet/

Allra helst vill de äta kött och sött, men det mesta i matväg lockar. Det finns även saker de inte är intresserade av, som grönsaker och osötat bröd. Inte heller potatis lockar dem särskilt mycket.

Om getingen är halvdöd efter en smäll med tidningen kan den utsöndra kemikalier som signalerar till kompisarna att ”ta mig till boet och rädda mig”. Så det bästa är att snabbt ta den i ett hushållspapper och kasta bort den.

Har du en färgglad tröja i till exempel klargult och vitt tror getingarna att du är en blomma och kommer för att leta efter nektar. Då är det bättre med gråa kläder.

Det mest effektiva är att ta bort boplatserna, och därmed drottningen, redan på våren.

Ett bra tips är att fylla en vanlig brun papperspåse (t.ex. den för matavfall) med hopknölat tidningspapper så att den blir bullig och liknar ett getingbo. Knyt i hop den i toppen. Häng den ett par meter upp, nära din uteplats. Getingarna tror att det är ett getingbo av en konkurrerande drottning, och håller sig borta.

Annons
%d bloggare gillar detta: