Uppoffringar och livsstilsförändringar är inget för alla bortskämda svenskar

I Tyskland stundar en kall höst, en följd av Rysslands invasion av Ukraina. I landet diskuteras vardagsuppoffringar på ett sätt som saknar motsvarighet i Sverige.

Läs Lotta Lundbergs krönika i SvD:

https://www.svd.se/a/9KyPQp/tyskarna-forbereder-sig-pa-dyr-energi-men-vad-ar-svenskarna-redo-att-offra

Hämtat ur krönikan:

I Sverige är man förvisso orolig för lågkonjunkturen och elpriserna, men i valtider talar man tyst om livsstilsförändringar.

I Tyskland däremot har sommarens debatt helt dominerats av hur man ska förbereda sig inför konsekvenserna av anfallskriget i Ukraina.

Energikrisen är Putins bästa vapen mot ett enat Europa. Europa är bakbundet. Tyskland måste sluta köpa gas från Ryssland. Vill de övriga européerna betala för det? Hur mycket får det kosta i Sverige för att hålla en tysk varm?

Varje kilowattimme räknas, säger vice kansler Robert Habeck. Den gröna energiministern, som övergivit hela basen på vilken hans parti vilat, tvingas nu planera för kolkraft, kärnkraft, fler vapenleveranser och ett stärkt tyskt militärt försvar. Är han en svikare – eller en klok pragmatiker?

Efter en sommar i Sverige återvänder jag till ett Berlin som jag varken kan förbereda mig på – eller ens föreställa mig.

Där väntar allvar, oro, fruktan.

Min kommentar: I Sverige väntar en valrörelse där oseriösa politiker försöker locka väljare med sänkta bensin- och elpriser.
Om utspelen åtminstone hade handlat om de skenande matpriserna…

%d bloggare gillar detta: