KD (som borde värna om skapelsen), SD och M vill förvandla stora delar av Skaraborg till ett månlandskap

Ledande moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater öppnar upp för att bryta uran i västgötabergen.

Hämtat ur Ledaren i Skaraborgsbygden:

”I veckan presenterade organisationen Hela Sverige ska leva Skaraborg sin valenkät. På frågan om man är redo att stödja uranbrytning i Västgötabergen svarar samtliga Skaraborgska toppkandidater till riksdagen från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ja på frågan. Övriga partiers toppkandidater svarar nej.

Allt sedan hösten 1977 då det kommunala vetot stoppade fortsatt uranbrytning i Ranstad har det funnits en politisk enighet att inte tillåta uranbrytning i Skaraborg. Denna enighet har stoppat prospekteringsföretag, som haft undersökningstillstånd att leta efter uran, att gå vidare. Fram till nu har beskedet varit att varje satsad krona från gruvbolagen är en bortkastad krona.

Att bryta uran i alunskiffer innebär stora miljörisker och risker för människors och djurs hälsa. Under 1965–1969 skedde det brytning av uran i Ranstad, Häggum. Totalt fick man fram uran som räckte till ett svenskt kärnkraftverk under ett år men med en mycket stor lokal miljöpåverkan, återställningsnotan fram till nu är cirka 600 miljoner kronor men stannar inte där.

Storskalig uranbrytning i den Västgötska alunskiffern skulle sannolikt få så stora konsekvenser att det skulle försvåra i värsta fall omöjliggöra livsmedelsproduktion, företagande och boende i stora områden. För att få fram tillräckligt med uran krävs kolossala dagbrott.

Den västgötska alunskifferna innehåller bara 300 gram uran per ton berg. Detta får Cementas dagbrott i Skövde att framstå som en vattenpöl.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna vill gärna framstå som landsbygdens vänner. Brytning av uran i Västgötabergen skulle slå hårdast mot de gröna näringarna, landsbygdens boende och företag.

Väljarna har fått ett viktigt besked inför 11 september.

Annons
%d bloggare gillar detta: