John Ahlmark, som tidigare stått på Folkpartiets listor, kommer rösta på Centerpartiet.


https://www.dn.se/sverige/liberaler-byter-till-loof-pa-grund-av-sd-en-smarta/

John Ahlmark har röstat på Folkpartiet/Liberalerna 38 gånger i olika församlingar och varit medlem i nästan lika många år. Två gånger har han stått på Folkpartiets listor, och jobbat för partiet i Regeringskansliet och Europaparlamentet. Men den här gången lägger han sin röst på Centern.

– Liberalismen hotas av en högerpopulistisk rörelse som är global. Inte av socialdemokrati eller ett vänsterparti utan rörelse. Jag begriper inte varför man vill vara med i samma gäng som SD. De avskyr liberalismen, säger han.

John Ahlmarks pappa är tidigare partiledaren, och för många liberaler legendaren, Per Ahlmark. I barndomshemmet var misstron mot ”maktfullkomliga sossar” stark, men också mot högern. De sista memoarerna ”Gör inga dumheter medan jag är död!” har setts som en uppmaning till partiets socialliberaler.

– Man ska akta sig noga för att tala om hur en död människa skulle ha tyckt i ett visst läge. Men jag bryter inte mot någon familjetradition om jag säger så, säger John Ahlmark.

Liberalerna har genom att ansluta sig till Ulf Kristerssons sida i den nya blockpolitiken accepterat ett samarbete med Sverigedemokraterna, och gjort ett vägval som nästan slitit partiet itu.

– Väldigt många av mina vänner i partiet har redan bestämt sig för att rösta på Centern, säger partiveteranen och debattören Olle Wästberg.

Tidigare partiledaren Bengt Westerberg har i stället ägnat valrörelsen åt en turné med Stefan Löfven och deklarerat att han lägger Centerns valsedel i sitt kuvert.

Det är en smärta att lämna.

Annons
%d bloggare gillar detta: