SD-ledarnas bruna filosofi gör att Public service inte kan andas ut

Jag tar mig friheten att publicera denna artikel från SvD i sin helhet. Innehållet är alldeles för viktigt för att hamna bakom en betalvägg.

Risken att SD drar in ”sändningstillståndet” för min blogg är något jag får leva med.

Här är artikeln:

Axel Andén: Public service kan inte andas ut

Sverigedemokraternas aversion mot medier verkar lika stor som tidigare och KD och M har inte blivit mer public service-vänliga med åren. Det här kan faktiskt sluta hur som helst.

https://www.svd.se/a/69jmaW/axel-anden-public-service-har-redan-borjat-anpassa-sig-till-sd

Högerpopulister brukar anklaga medierna för att vara vänstervridna och därmed deras ideologiska fiender, men det verkliga skälet till fientligheten kan nog vara ett annat. Medierna bär upp demokratin genom att avslöja dem som begår våld mot den. De som ägnar sig åt maktmissbruk och korruption. De som sprider populistiskt svammel, halvkvädna osanningar och rena lögner. De som hetsar mot olika minoriteter och på olika sätt försöker undergräva de institutioner som demokratin bygger på.

Medierna kan nog vara besvärligare för ett högerpopulistiskt parti när de är objektiva och professionella än när de är tydligt ideologiska och polemiska.

Den fria pressen är inte så lätt för svenska politiker att komma åt. Den svenska tryckfrihetsförordningen skrevs 1766 och är en grundlag som alltså tar längre tid att ändra på. Däremot kan de komma åt public service, i alla fall indirekt genom anslagen och sändningstillståndet.

När det gäller public service har Sverigedemokraternas politiska framgångar redan haft viss påverkan. Jag har i tidigare texter skrivit om hur SVT:s ”Agenda” en period lika gärna kunnat heta SD:s ”Agenda”. Och i höstas skrev jag om hur public service verkar försöka blidka SD, och att partiledaren Jimmie Åkesson verkar gilla vad han ser. ”Jag har ganska högt förtroende för att man gör vad man kan från chefshåll och annat, att hålla de rödaste journalisterna i hampan”, sade han i en intervju med DN.

Inte bara SD är kritiskt mot public service i det block som nu ser ut att få makten i Sverige. För tre år sedan bildade SD, KD och M en högerfront mot public service. KD ville ”skala av krimskramset” och Moderaternas Christofer Fjellner sade att ”Det måste bli mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams”. 

Här verkar alltså Liberalerna kunna få en viktig roll i att säkra ett fortsatt starkt public service.Video: Bylund (SD): ”Mycket journalist-rugby”svt.se

Public service verkar redan, precis som de flesta politiska partierna, ha börjat anpassa sig till Sverigedemokraterna. Om det räcker för att blidka partiet återstår att se, men ledande Sverigedemokraters agerande efter valet ger inte intrycket att public service kan andas ut. Partiets stabschef Linus Bylund sade på en pressträff under tisdagen: ”Nu har vi haft några månader där vi har dansat efter er pipa och varit på era debatter, med era debattpunkter, era uppställningar och era frågor, så nu kör vi tvärtom ett tag. Nu är det vi som bestämmer när vi pratar med media om olika saker.” De kommande dagarna ser han fram emot ”Mycket jobb, antagligen. Och mycket av det som vi kallar för journalistrugby”. På följdfrågan vad det innebär svarar han: ”Ja, att man knuffar journalister.”

Skämt eller inte, SD:s företrädare visar nu tydligt att de njuter av att ha makten, att de inte förknippar det med något särskilt ansvar och att deras aversion mot medierna är minst lika stor som tidigare. Partierna de har lierat sig med verkar inte ha blivit mer public service-vänliga de senaste tre åren. Det kan faktiskt sluta precis hur som helst.

Annons
%d bloggare gillar detta: