Läskig och obehaglig

Forskare har identifierat några saker som människor tycker är obehagliga hos andra:

Exempel: Någon ställer sig närmare än vad som anses socialt acceptabelt, har flottigt hår, blek hud, ett oförutsägbart skratt eller ett märkligt leende, visar olämpliga känslor eller styr samtalet mot sex.

Läskighet handlar till stor del om personens ögon och blick. Genom att använda ögonkontakt kommunicerar du alla möjliga saker. Du kan kommunicera attraktion, nedstämdhet eller aggressivitet. Du använder dina ögon för att skicka ett tydligt budskap och vad dina avsikter är.

Män uppfattas som mer obehagliga än kvinnor.

Längst upp på listan över läskiga yrken hamnar clown, zoologisk konservator, sexbutiksägare och begravningsentreprenör.

Meteorolog anses vara det minst läskiga yrket.

Vår ”obehagsdetektor” är utformad på så sätt att det är bättre att vara på den säkra sidan och kanske bedöma någon som obehaglig trots att personen inte är det. Gör man istället tvärtom kan det, i värsta fall, kosta en livet.

Utifrån väldigt lite information om en person kan vi dra väldigt långtgående slutsatser. Ibland kan det vara bra, men ganska ofta leder det fel.

Hämtat ur denna artikel i DN:

https://www.dn.se/insidan/darfor-uppfattas-vissa-personer-som-obehagliga/

Annons
%d bloggare gillar detta: