Ryska påsken var inte som Ryska posten

Begreppet ”Ryska påsken” myntades efter långfredagsnatten 2013 då en rysk flygstyrka hade flugit ut från Finska viken, i riktning svenskt luftrum.

Inget Gripenplan ur incidentberedskapen lyfte. Alla svenska piloter hade fått påskledigt!!!!

Ostört kunde Ryssland öva robotanfall på Sverige – med fyra stora bombplan och två jaktplan. Målen var militära – den stora krigsflygbasen Hagshult i Småland och Försvarets Radioanstalt på Lovön. Det handlade inte om konventionella bomber – utan om anfall med kärnvapen.

Den svenska incidentberedskapen blev således kvar på marken denna långfredagsnatt. Men NATO:s baltiska incidentberedskap reagerade och skickade upp två danska F-16 plan från Siauliai i Litauen. Men danskarna hann aldrig ifatt ryssarna innan de återvände in i Finska viken.

Drottningholm klarade sig den gången (och hela Storstockholm och halva Småland). Men naiviteten var stor hos våra högsta företrädare, trots att vi hade en borgerlig regering.

Den svenska säkerhetspolitiken befann sig på en bottennivå. Men efter Putins brottsliga angrepp på Krim 2014, och åtta år senare på hela Ukraina har vårt svenska försvar fått ett välbehövligt lyft.

Ryska posten är inte samma sak. Den går ju ut på att en brevbärare från ryska posten ska dela ut post till en okänd mottagare, och posten är i själva verket någon form av kroppsberöring (handtagning, famntag eller kyss).

Och det kan ju inte jämföras med de käftsmällar Putin kan tänkas dela ut, om dårskapen i Kreml når otänkbara nivåer.

Annons
%d bloggare gillar detta: