Den nyblivne 70-åringens sanna natur är hemsk

Finansmannen Bill Browder beskriver en person vars behovshierarki består i första hand av makt och pengar, och i andra hand av överlevnad. Hans mål skiljer sig inte nämnvärt från de andra oligarkerna som roffade åt sig rikedomar i 90-talets ryska privatiseringsyra. Men till personligheten är han annorlunda, menar Browder, som inte skräder orden.

Hämtat ur lördagens SvD:

Vissa oligarker är bara giriga, men Putin är värre än så. Han är en naturlig mördare, en psykopat som är beredd att göra vad som helst. Det är den här monstrositeten som har gjort det möjligt för honom att ta över det ryska styret på det sätt han gjort.

Det här avspeglar sig i Rysslands agerande i Ukraina, enligt Browder. Putin gör vad som helst för att rädda sitt ansikte, och bryr sig vare sig om kostnader eller att människor dör. Det rådde inga tvivel för Bill Browder om vem som var skyldig när läckorna på gasledningen Nord Stream upptäcktes.

Om den saboterades finns det bara en som kan misstänkas. Det är ett perfekt exempel på hur Putin agerar, för nu får han oss att fokusera på läckorna. Han terroriserar oss med idén om att våra ledningar och elnät är hotade. Han hålls inte tillbaka av vare sig moral, diplomati eller ens sitt eget folk.

Browders bild av den ryska regimen gör honom skeptisk till ett snabbt slut på kriget. Han befarar att det inte kommer att ta slut på länge. Ukrainarna ger inte upp, ryssarna ger inte upp och båda har resurser.

Annons
%d bloggare gillar detta: