I Sverige fortsätter trivialiseringen av ett potentiellt kärnvapenkrig


Hämtat ur Björn Wimans kulturkrönika i DN: ”Sluta låtsas som om Putins kärnvapen är leksaker”.

https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-sluta-latsas-som-om-putins-karnvapen-ar-leksaker/

Tankarna om ett kärnvapenkrig har normaliserats den senaste tiden.

”Kärnvapenkrig, det är väl inte så farligt? Trodde aldrig jag skulle säga det men det är faktiskt inte slutet på allt att det släpps några kärnvapenbomber i Europa”, skrev exempelvis nyligen Göteborgs-Postens politiske redaktör Adam Cwejman.

”Det är oerhört skrämmande och oansvarigt att ledarskribenter helt ignorerar verkligheten och låtsas som att det är ett kortspel vi pratar om, och inte fruktansvärt massmord på civila och lidande i årtionden för överlevare”, kommenterade 2017 års Nobelpristagare Beatrice Fihn, generalsekreterare i Ican, organisationen som arbetar för ett globalt förbud mot kärnvapen.

Det är ett mått på det oerhörda i vår tid att en sådan invändning över huvud taget behöver formuleras. Även Rysslands ”små” taktiska kärnvapen, de som svenska ledarskribenter bollar som leksaker framför datorn, har en explosivitet på mellan 10 och 100 kiloton, vilket ska jämföras med bomben i Hiroshima som med sina 15 kiloton.

I likhet med titanen Promethus i den grekiska mytologin som stal elden från gudarna släppte Oppenheimer lös den inkapslade kraften i atomernas kärna, en rest av energin från tiden före stjärnornas existens.

I Hiroshima och Nagasaki såg Oppenheimer själv det fasansfulla resultatet av sitt verk. I resten av sitt liv arbetade han sedan för att dessa vapen aldrig mer skulle användas.

Japanska Setsuko Thurlow, som överlevde kärnvapenattacken mot Hiroshima och tog emot fredspriset tillsammans med Beatrice Fihn 2017, vet vad dessa vapen verkligen vill säga: att de är en förbrytelse inte bara mot krigets lagar utan mot allt som gör människan till människa. 

Alla säkerhetspolitiska bedömare är i dag överens om att risken för ett atomvapenkrig är större i dag än någonsin sedan början på 1960-talet.

Faktaresistenta utfästelser om att ”kärnvapenkrig inte är så farligt” är inte rätt väg. ”Vi har inte ställts inför ett potentiellt Harmagedon sedan Kennedy och Kubakrisen”, sade USA:s president Joe Biden i ett tal i veckan.

Användningen av kärnvapen är, sedan Hiroshima och Nagasaki, ett tabu i ordets ursprungliga bemärkelse, något som måste vara uteslutet, därför att det utgör en kosmologisk fara.

Annons
%d bloggare gillar detta: