Ansvaret vilar tungt på de individer som medverkar till att ungdomar får färdas i A-traktorer

Artikeln i SvD: https://www.svd.se/a/kEEPeQ/polis-ifragasatter-a-traktorernas-existens

Olyckorna med A-traktorer har lett till debatt, och nu höjs röster för att fordonet borde förbjudas.

Jag har mycket svårt att förstå vad den här fordonstypen har för berättigande, säger Erling Andersson, polis som arbetar med trafikfrågor.

Problemet är att A-traktorer ofta trimmas eller manipuleras så att de kan köras betydligt fortare än den tillåtna maxfarten 30 kilometer i timmen. 

Samtidigt kan A-traktorer köras av 15-åringar med endast mopedkörkort. De har inget utvecklat riskmedvetande. Och det är inte fel. Det är normala barn, de kan inte se konsekvenserna av att till exempel köra för fort, framhåller Erling Andersson.

Det finns inget krav att använda bilbälte i en A-traktor. Det finns egentligen bara plats för en passagerare, eller eventuellt två om de kan sitta utan att skymma sikten eller vara en fara för sig själva. Ändå kommer rapporter om olyckor där fyra tonåringar, eller ännu fler, åkt i A-traktorn.

Bilistorganisationen M Sverige kräver att myndigheterna upphäver regeländringen från 2020, som anses ha gjort det lättare att fuska.

Överläkare Per Arnell, chef för ambulanshelikoptern i Västra Götaland, tycker att man bör överväga om A-traktorer alls bör vara tillåtna. Vi ser inte bara döda, utan även ungdomar som blir svårt skadade för livet, säger Arnell till Göteborgs-Posten.

Att ungdomarna som kör dessa fordon inte har något riskmedvetande kan man förstå (prefrontala cortex är långt ifrån färdigutvecklad i den åldern, särskilt inte hos pojkar).

Men varför är PFC inte utvecklad hos barnens föräldrar, ansvariga politiker och Trafikverkets höga företrädare, dvs de som släpper ut ungdomarna i dessa livsfarliga fordon på våra gator och vägar?

Annons
%d bloggare gillar detta: