Smilfinken

Den som har tillgång till DN uppmanas att läsa denna krönika. Den handlar om hur den nya regeringen spelar teater:

https://www.dn.se/sverige/alex-schulman-vad-hande-hur-blev-ulf-kristersson-en-smilande-ogontjanare/

När Schulman betraktar Kristersson på presskonferens med Ursula von der Leyen ser han en smilande liten ögontjänare som står där. Han känner inte igen Kristersson, han känner inte igen det där leendet.

Kristersson försöker uppvisa en stillsam värdighet. Den kan vara ganska prövande att titta på för alla som minns hur han betedde sig för bara några veckor sen.

Mest anmärkningsvärd är väl den totala förändring som Tobias Billström genomgått den senaste tiden. En av svensk politiks mest polariserande krafter. En kvartsrasistisk Twitter-buse som i många år slängt runt och försökt ställa grupper mot varandra.


Efter valet, och regeringsbildningen – skall samme Billström vara utrikesminister. Han! Twitterbusen och gränsvakten skulle bli Sveriges röst mot utlandet!

Och nu trädde en helt annan Billström fram ur skuggorna. Kostymerna mörkare och tajtare, slipsknutarna bredare och en sån där nål, förstås, med glimmande svensk flagga på slaget. Och: en ny värdighet. Var den kom ifrån vet ingen, men plötsligt var den bara på plats. Det gamla nättrollet var nu någon helt annan, slimmad i intervjuer, spände blicken i den han pratade med, vänlig men bestämd.

Och där står han nu med allvarlig uppsyn, clownen som nu gör ett allvarligt försök att vara en internationell majestät.

Hela den nya regeringen känns förljugen. Det är som om att alla spelar teater.

Annons
%d bloggare gillar detta: