Det svenska svassandet för nazismen

Ur boken Olof Palmes gata: Den 20:e april 1939. Hela den högsta svenska
militära ledningen är på plats för att uppvakta Adolf Hitler på dennes femtioårsdag. Försvarsstabschefen, den generallöjtnanten som skulle bli Sveriges ÖB samma höst, trycker Hitlers hand. Där finns även den svenske högerledaren som snart skulle bli ecklesiastikminister i samlingsregeringen. Där befinner sig även chefredaktören för Svenska Dagbladet och den svenske ambassadören i Berlin.

Den socialdemokratiske försvarsministern Per Edvin Sköld hade gett sitt godkännande till uppvaktningen. Det är ungefär ett halvår efter de stora pogromerna, som nazisterna kallade ”Kristallnatten”, då bl.a. 30.000 judar transporterades till koncentrationsläger.

Nu har jag fått hem boken om de som straffades. Och det var verkligen inte de höga svenska herrar som hade svassat för Hitler som internerades:

Det förvånar inte ett dyft att vi nu dryga 80 år senare har en regering som svassar för Jimmie Åkesson och hans vidriga anhang.

Annons
%d bloggare gillar detta: