Om THX och konflikten mellan den lilla människan och herrarna i Stockholm

Den här artikeln är sannolikt låst för icke prenumeranter. Men den är intressant, särskilt för alla oss som minns den långa kampen Elis Sandberg förde mot myndigheterna.

https://www.dn.se/sverige/sa-fick-en-veterinar-folk-att-tro-att-han-funnit-botemedel-mot-cancer/

Han malde de färska thymuskörtlarna från kalvar i en köttkvarn, och blandade moset med destillerat vatten. Den rosafärgade vätska som avskilde sig från sedimentet i botten blev hans extrakt, och fick namnet THX.

Om han hade rätt, och thymuskörteln var den som hade ansvar för kroppens försvar mot infektioner, skulle den enligt Elis Sandberg kunna vara ett av kroppens mest betydelsefulla organ.

1950 kallades veterinär Sandberg till en gård där en av korna var sjuk. Efter undersökning blev diagnosen cancer. Sandberg frågade bonden om han fick testa sitt THX-preparat på den sjuka kon. Resultatet såg ut som ett mirakel, efter ett par dagar hade alla symtom försvunnit och när kon slaktades och obducerades fanns bara mikroskopiska rester av lymfosarkom kvar.

Berättelsen om kon spreds på bygden, och bara ett par månader senare fick Elis Sandberg möjlighet att testa sitt THX på människor.

Läkarna var på den tiden i princip hänvisade till två behandlingsmetoder mot cancer: kirurgi och strålbehandling, eller en kombination av dessa. När alla behandlingsalternativ var uttömda skickades patienterna hem eller till någon institution för att dö. Ofta nekades de dessutom effektiv smärtlindring med morfin, eftersom man inte ville göra dem till morfinister.

De som drabbats av cancer informerades inte alltid, eftersom man inte vill oroa patienterna i onödan. De sjuka lämnades ensamma med existentiella frågor som om det fanns något hopp eller om de skulle förbereda sig på att dö inom kort.

För många av dessa patienter blev THX och Elis Sandberg det sista halmstrået, för veterinären från Aneby erbjöd inte bara sitt thymuspreparat utan också hopp. Han hade en omvittnat god patientkontakt – vilket var långt ifrån en självklarhet inom den konventionella vården.

Med tiden började patienter vallfärda till hans klinik i Aneby för att få de eftertraktade injektionerna.

En av Sveriges största medicinska konflikter utspelade sig i nästan fyra decennier. I boken ”Lex THX” berättar Maria Josephson hela historien om THX.

https://www.bokus.com/bok/9789113117713/lex-thx-historien-om-sveriges-storsta-medicinska-konflikt-och-den-markvardiga-veterinaren-som-skapade-den/

Annons
%d bloggare gillar detta: