Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi 

Algoritmen, precis som algebran, namngavs efter matematikern Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi som levde i Bagdad på 800-talet.

Algoritmernas vägar äro outgrundliga:

https://www.svd.se/a/MoomL5/algoritmernas-vagar-aro-icke-outgrundliga

Så här påverkar algoritmerna vår vardag:

https://www.statensmedierad.se/pedagogiska-verktyg/tips-till-pedagoger/mik-for-mig—digital-lektionsbank/material-mik-for-mig/algoritmer—sa-paverkar-de-var-natvardag

Sociala nätverk som Facebook men också t.ex. Snapchat, YouTube och Instagram använder sig av algoritmer för att anpassa ditt nyhetsflöde till dina intressen och för att kunna placera annonser som de tror att du kan vara intresserad av. Streamingssajter som Netflix och Spotify, och shoppingsajter som Amazon använder också algoritmer för att t.ex. ge dig tips, bygga topplistor och öka sin försäljning.

Algoritmerna uppdateras och förändras ständigt. Både på individnivå, utifrån vårt beteende på nätet, och på en övergripande nivå. Google Sök ändrar till exempel sina algoritmer hundratals gånger per år. Facebook uppdaterar också löpande sina centrala algoritmer och tar hänsyn till ett tusental faktorer, från var du bor och vad du pluggar till vilka sidor dina vänner gillar och konsekvensen av en ”lajk”.

Algoritmer används i hela samhället idag. Till exempel i utvecklingen av självkörande bilar, hälsovård/diagnostik inom sjukvården, i polisarbete och i samhällsplanering.

%d bloggare gillar detta: