Lusthuset i Villa Giacominaparken är snart färdigrenoverat

Lusthuset och parkanläggningen uppfördes ca 1790 av dåvarande landshövdingen och ägaren till Stola herrgård Claes Julius Ekeblad. Omkring 1800 lät han uppföra den byggnad som idag är mangårdsbyggnaden vid Villa Giacomina. Enligt uppgift flyttades även två äldre flygelbyggnader från Stola till den nyanlagda gården, som då fortfarande hade kvar det äldre namnet Järneväg.

Gården Järneväg köptes 1818 av överstekammarjunkaren Gustaf Piper, vilken redan tidigare köpt Stola. Han lät bygga om huvudbyggnaden till en tvåvåningsvilla i italiensk stil, samtidigt som gårdens namn ändrades till Villa Giacomina efter Pipers avlidna maka Jacquette Du Rietz. Namnet Giacomina är den italienska motsvarigheten till Jacquette.

Och nu är Lusthuset snart färdigrenoverat, till en kostnad av cirka 5 miljoner. Att det har varit värt pengarna, det tvivlar jag inte en sekund på!


Vad jag saknar är en bom vid Skogshyddans parkering. Det finns nämligen folk som kör in i parken och parkerar sina bilar. Och det är minsann ingen lustig företeelse.

Håkan Svensson skrev en insändare i NLT om eländet 14/7 2014.
Rubriken: ”Villa Giacominaparken – en ny parkeringsplats?” Men inget har hänt.

Vi får hoppas att de som tar över styret i Lidköping lyssnar på medborgarna. Och de tjänstemän som framhärdar i att slå dövörat till får söka sig en annan utkomst.

Annons
%d bloggare gillar detta: