Klen-Anders klenas in med lera – och blir Stark-Anders!!

Om historierna bakom Kurorternas hälsobringande krafter. Här om gyttjebadandet:

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning: Drängen Klen-Anders, så kallad för att han var ynklig och värkbruten, lomhörd och skumögd, sänds ut med de andra för att söka efter storbondens finaste häst. Klen-Anders drogs ut mot kärret där hästen fastnat i gyttjan. När han efter många mödor kom hem till gården med hästen var Klen-Anders helt nersmord med leran och de andra drängarna drev med honom och gned in honom med gyttjan igen när han försökte tvätta sig ren. Och naturligtvis fungerade detta tidiga gyttjebad med massage mirakulöst snabbt. Ny kraft strömmade genom hans kropp, han fick igen både syn och hörsel, och tog en snabb hämnd på sina plågoandar. Därefter fick han heta Stark-Anders.

Hämtat ur boken ”Ett paradis på jorden, om den svenska kurortskulturen”

Annons
%d bloggare gillar detta: