Folke Bernadotte var tjänis med ”somliga”


Läst i Kalle Linds bok ”Karl Gerhard. Estradör och provokatör”:

Under kriget är Karl Gerhard en av de mest kompromisslösa antinazistiska rösterna, jämte författarna Vilhelm Moberg och Mia Leche Löfgren, Dagens Nyheters blivande chefredaktör Herbert Tingsten, Se-redaktören och Expressen-grundaren Carl-Adam Nycop, chefredaktören Torgny Segerstedt och socialisten Ture Nerman. Därtill kan nämnas Moa Martinsson.

I det fördolda spelar också konstnären Amelie Posse en viktig roll som sammankallande i Tisdagsklubben, ett nätverk av intellektuella som aktivt samlar in information om de svenska nazister som bereder sig inför Hitlers eventuella maktövertagande.

Frågar ni mig (Kalle Lind) så förtjänar alla namnen att nämnas, präntas in i skolelevers medvetande, lamineras och bäras i plånboken.

Karl Gerhard erinrar sig vilka som alltid visat sin avsky mot nazismen och vilka som omvänt sig under galgen. Sin vana trogen namnger han dem.

Många har utsett Folke Bernadotte till folkhjälte. Som Röda Korset-ansvarig är Bernadotte med om att rädda tusentals politiska fångar från koncentrationsläger och ut ur Tyskland. Gerhard glömmer dock inte att greven alldeles nyss ”var med somliga rätt tjänis”.

Det skall väl inte behöva säjas, men med somliga menas landets nazister…

Glöm inte att det är lika viktigt idag att våga visa civilkurage. Det gör vi om vi visar avsky mot de vidriga bruna krafter som har lyckats ta sig in i vårt Riksdagshus.

Annons
%d bloggare gillar detta: