Generalplan Ost och Domus

Torsdagens Under Strecket:

Hämtat ur artikeln:

Kulturgeografen Abrahamsson bidrar med en essä som borde väcka visst uppseende. Han för oss med till ett par sammanträden, ett i Uppsala och ett i Lund, där riktlinjerna drogs upp för framtida samhällsplanering, därmed också, får man förmoda, den omfattande förändring av svenska stadskärnor som snart skulle äga rum. Det vill säga det rivningsraseri som redan då jämfördes med de allierades bombningar av tyska städer.

Alla som någon gång stått på ett Domustorg måste ha ställt sig frågan: hur kunde det bli så här? Särskilt om man har någon vag föreställning om hur det en gång kan ha sett ut. Den ogästvänliga fulhet som gestaltats i svenska tätorter i modern tid är i många avseenden obegriplig. Motivet att bygga bort fattigdom och ovärdiga bostäder räcker inte som förklaring.

USA drev under andra världskriget stora tvärvetenskapliga projekt som blev modellen även för samhällssatsningar i fredstid. Underrättelseorgan som OSS och CIA spelar en viktig roll som initiativtagare och arbetsgivare. Där fanns givetvis önskningar om kontrollerbara samhällsstrukturer där folk rörde sig enligt noga uträknade mönster.

Men även Tyskland, av tradition en beundrad storebror, kom att under nazismen mobilisera denna moderna vetenskap. Geografen Walter Christaller etablerade begreppet ”centralort”, ett begrepp som blev tillämpbart i de planer som utarbetades för erövrade och etniskt rensade landområden, det som ingick i Generalplan Ost. Rationellt uppbyggda samhällen där den sant tyska och ariska gemenskapen skulle få sitt Lebensraum. De blev tack och lov aldrig förverkligade.

Att teorin om ett rationellt samhällsplanerande var blodbesudlad var det sista någon ville tänka på”, skriver Abrahamsson, utan att egentligen visa hur dessa komprometterade teorier konkret implementerats i det moderna svenska samhällsbygget. Om nu inte det synliga resultatet här och där är bevis nog.

Är det så man ska se det, nästa gång man står på ett Domustorg i höstregnet? Är det Generalplan Ost man ser?

https://www.svd.se/a/4oE1p9/recension-radikalism-och-avantgarde-sverige-194767

Boken lär vara svår att hitta på Domus (eller EPA):

https://www.bokus.com/bok/9789177033103/radikalism-och-avantgarde-sverige-1947-1967/?gclid=EAIaIQobChMIo43dn4z7-wIVChkGAB2C1wmzEAQYAiABEgJ34fD_BwE

Annons
%d bloggare gillar detta: