Det finns all anledning att frukta fruktos, men inte den från fruktskålen

De flesta känner nog till att för mycket alkohol kan skada levern. Men det är kanske inte lika känt att även socker i form av fruktos kan vara dåligt för levern. Överskott av fruktos omvandlas till fett och lagras i levern, vilket kan orsaka fettlever. Det bildas också fetter som kallas triglycerider, som går ut i blodet och lagras i fettceller. Detta är kopplat till bukfetma och typ 2-diabetes. Men då talar vi om fruktos från till exempel godis och läsk – och inte från de små mängder som finns i frukt”

Till artikeln i DN: https://www.dn.se/sverige/sa-paverkas-din-halsa-av-socker/

Forskning&Framsteg ger oss mer fakta:

https://fof.se/artikel/2013/1/at-frukt-men-undvik-fruktsocker/

Även om fruktos kallas för fruktsocker, ska man inte tro att det kommer från frukt. Det finns sällan stora mängder fruktos i frukt. Äter du 500 gram frukt, får du bara i dig några tiotal gram fruktos. Denna lilla mängd kan kroppen hantera – den är inte farlig. 

Vår största källa till fruktos är vanligt vitt socker, som består av en del glukos och en del fruktos. När vi under 1800-talet lärde oss att framställa socker från sockerbetor, blev socker plötsligt tillgängligt i mycket större mängder. Aldrig någonsin tidigare under människans utveckling har vi ätit så mycket socker. Kroppen är inte anpassad för att hantera det. Ett stort problem är fruktosen. Under senare tid har industrin dessutom börjat tillverka sötningsmedel som fruktos-glukossirap och ren fruktos. Stärkelse spjälkas till glukos, varpå en del av glukosen omvandlas till fruktos med hjälp av enzymer. För livsmedelsindustrin har sirapen två fördelar jämfört med vitt socker: den är billigare och något sötare. Sirap är därför en vanlig ingrediens i till exempel godis och glass.

Fem normalstora smågodisbitar innehåller minst lika mycket fruktos som 500 gram frukt. Normalt köper vi inte fem smågodis­bitar, utan snarare 300–400 gram!!!

Foto Wikipedia

Annons
%d bloggare gillar detta: