Misslyckad spaning efter en grön komet

Igår kväll spanade en kompis och jag efter kometen C/2022 E3 (ZTF)

Men vi såg varken kometen eller svansen av densamma, trots ihärdigt kikande. Vi får skylla på den tilltagande månen (och ev. åldersrelaterad skumögdhet).

DN:


SAOB om tistelstång: Anordning för anspännande av två (l. flera) dragdjur (i sht hästar) för fordon l. redskap: mellan (de närmast framför fordonet osv. uppställda) dragdjuren löpande stång (se d. o. k) som i sin främre ända fastgörs vid seltyg l. ok o. dyl. o. i sin bakre ända sitter fast l. kan fastgöras vid fordonet osv.; äv. bildl. Carlvagnen(.) Vagn med stjernblank tistelstång / med hjulspik af gull / .. blir dig ej den blåa vägen lång? Tegnér (TegnS) 7: 148 (1841). Tistelstång i åkdon göres af björk, någon gång i brist derpå af seg gran. Cnattingius(18791894). ”En brun och en svart” kunna nog dra rätt bra ihop äfven vid äktenskapets tistelstång. Hedenstierna FruW 57 (1890). De fyrhjuliga (gatubevattnings)vagnarna levereras antingen med tistelstång för två hästar eller också med skaklar för en häst. HufvudkatalSonesson 1920, 7: 112. Missödet, att tistelstången till hennes vagn gått av. Dahl Leskov DÄtt 140 (1953).

Annons
%d bloggare gillar detta: