Linneaner i långa banor

När vi var inne på biblioteket idag stötte vi på en biolog som vi känner. Han rekommenderade en bok som han just hade läst:

Carl von Linné samlade under årens lopp hundratals studenter och andra åhörare till sina föreläsningar och exkursioner. Några av dem begav sig ut i världen, medan andra fick nöja sig med att resa runt i de svenska provinserna eller att framleva sina liv som obemärkta sockenpräster och provinsialläkare. Men alla fortsatte de att i Linnés efterföljd utforska landskapet och dess fauna och flora.     I denna bok får vi möta några av dessa linneaner och de skrifter de lämnade efter sig. Vi får läsa om svenska och mera exotiska möten, om olika djur- och växtarter samt den nytta man hade eller önskade få av det naturen kunde erbjuda. Genom sina iakttagelser och experiment bidrog linneanerna till den naturvetenskapliga, ekonomiska och tekniska kunskapstillväxten på 1700-talet. 

Ingvar Svanberg är etnobiolog och högskolelektor verksam vid Uppsala universitet och Södertörns högskola.

Jag får nog dra ned på lästempo en smula. De senaste böckerna har jag läst ut kvickt som attan. Men Linné får man nog ta lite pö om pö.

Annons
%d bloggare gillar detta: