Frankensteinviruset

I juli 2011 lyckades faktiskt en grupp vid Erasmus University Medical Center i Rotterdam framställa ett fågelvirus av typen H5N1 som smittade lika lätt mellan människor som en vanlig säsongsinfluensa.

https://www.svd.se/a/vexMpl/covid-19-teorin-om-labblacka-avfardades-utreds-nu-igen

H5N1 är ett av de dödligaste virus man känner till, men lyckligtvis finns endast fall då människor smittats direkt från djur, inte mellan människor.

I fackpressen kom viruset snabbt att döpas till Frankensteinviruset eftersom det, om det släppts lös, hade potential att ta livet av en stor del av jordens befolkning.

Forskningsledaren Ron Fouchier höll själv med om att det hans grupp gjort var ”riktigt dumt”: ”antagligen ett av de farligaste virus du kan göra”.

Jag vet inte vad som hände med det där Frankensteinviruset men det pågående utbrottet av fågelinfluensa är det största någonsin och orsakar massdöd bland fåglar Jorden runt. Och viruset har även börjat drabba däggdjur. Så det finns stor anledning till oro.

Dödligheten vad gäller Covid-19 har legat under 1%. En pandemi med ett H5N1-viruset som är anpassat för spridning mellan människor skulle kunna döda halva Jordens befolkning.

Annons
%d bloggare gillar detta: