Kinakrog serverar bankett för spöken

Phantom Banquet på Lidköpings konsthall. Tidigare bl.a. visad på Bonniers Konsthall.

”I historien berättas om den unga flickan som ifrågasätter föräldrarnas tillbedjan, bara för att själv bli indragen i en Alice i underlandet-lik sekvens där tid och rum kastas omkull. 

På utställningen förmedlas denna berättelse på två olika vis: dels genom en mängd skulpturer skapade genom en 3D-printer, dels genom en VR-film, vilken besökaren tar sig igenom med headset och hörlurar, sittandes vid ett dukat restaurangbord. 

Att låta besökaren sjunka in i en annan värld i ett verk som handlar om verklighetsnivåer är lika genialt som självklart. Betraktaren erfar flickans övergång mellan världarna genom att själv försättas i ett mycket speciellt förstapersonsperspektiv. Plötslig sveps man in i en kinarestaurang, liksom svävande ut genom spegeln, in i rummet och ut i ett universum, befolkat av andra krogar vilka svävar runt, likt planeter i ett system utan sol.”

https://www.svd.se/a/wP1pzA/kinakrog-serverar-bankett-for-spoken

Annons
%d bloggare gillar detta: