Baremosse-vargen

Det är från de här krokarna av det gamla grevskapet som några kompisar och jag har huvuddelen av våra gener (runt Mullsjö, Habo och Tidaholm).

Ur dagens FT:


Jag tror knappast att vargparet härstammar från trakten. Och de tu lär inte mötas av pukor och trumpeter.

Risken att dödas av varg här i Norden är dock minimal. Men så har det inte alltid varit:

”Man har i Sverige dokumenterat några historiska fall av vargattacker mot människor som fått dödlig utgång. Attackerna utfördes i en begränsad del av Sverige, nämligen gränstrakterna mellan Dalsland och Värmland, och under en relativt kort period. Oluf Swensson, en 12 år gammal gosse, blev enligt dödboken attackerad och dödligt skadad av varg den 9 februari 1727 i Håbols socken i Dalsland. Han avled av sina skador den 12 februari. Jon Svensson, en 4,5 år gammal pojke, blev dödad och till största del uppäten av varg i Jösse härad i Värmland.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vargattacker_mot_människor

%d bloggare gillar detta: