Bekymmer och ihållande spänning förtorka livets andliga flöden

Jag läser Kjell och Mårten Westös dubbelmemoarer Åren.

Storebror Kjell är född 1961, belönad med Nordiska rådets litteraturpris 2014, översatt till ett tiotal språk, väl etablerad med flera fina romaner bakom sig. Lillebror Mårten, född 1967, är också författare – poet, musikskribent, krönikör, översättare och ett namn i Finland, men knappast här i Sverige.

Boken får inte direkt lysande kritik i SvD: https://www.svd.se/a/eJMRjM/barndom-sedd-fran-tva-hall-men-utan-djup

Men det finns ett och annat guldkorn. Mårten Westö blev tidigt Arsenalsupporter. Det råkade sammanfalla med starten för lagets långa ökenvandring i den engelska ligan. Mårten skriver:

”Har ni icke lagt märke till”, noterade redan Erasmus av Rotterdam i sin klassiska dissekering av fanatikerns psyke i Dårskapens lov, ”att de människor som ägna sig åt filosofiska studier eller fördjupa sig i annat allvarligt och svårt arbete, tidigt börja åldras, innan de uppnått mannaåldern. Ty genom bekymmer och ihållande hård spänning av själens alla krafter förtorka så småningom livets andliga flöden.”

Det är således inte riskfritt att ägna sitt liv åt sportfåneri.

Annons
%d bloggare gillar detta: