Den som inte har någon bil skall inte behöva supporta elbilsägare

De största miljöhjältarna är inte de som skaffar elbil. De största miljöhjältarna är istället de som inte har någon bil.

Samhället har öst ut pengar till de (nästan alltid förmögna) personer som skaffar elbil. Men vi må betänka att tillverkningen av elbilar är förenad med mycket stora miljöskador (t.ex går det åt 200.000 kg malm för att tillverka ett enda batteri). Samtidigt förorsakas stora koldioxidutsläpp.

I den pågående euforin om elbilar har man glömt att redovisa de betydande miljöförstörande dolda kostnader som dessa är
behäftade med. Ett bilbatteri för elbilen väger cirka 500 kg, volymen är av en resväskas storlek. Det innehåller 12 kg litium, 30kg nickel, 20 kg mangan, 15 kg kobolt, 100 kg koppar, 200 kg aluminium (produktionen är oerhört
elslukande), stål och plast. Inuti finns 6831 litiumjonceller. Det borde vara oroande att alla dessa giftiga komponenter kommer från gruvdrift. Till exempel för att tillverka ett bilbatteri måste man bearbeta 10 ton saltlake för att få fram litium, 15 ton malm för kobolten, 2 ton malm för nickel och 12 ton malm för kopparn. Sammanlagt gräver man upp 200 ton ur jordskorpan för ett enda batteri. Sjukdomar och barnarbete hittas bakom 68 % av världens kobolt och en betydande del av ett batteri kommer fran Kongo. Deras gruvor har inga föroreningskontroller och de sysselsätter barn som dör av att ha hanterat detta giftiga material.

Det måste även kosta att ladda dessa bilar. Icke bilägare skall inte behöva bidra till det kalaset! Det ”tänket” bör givetvis även innefatta bostadsrättsföreningar. Jag är själv miljöansvarig i en sådan, en där flera medlemmar saknar bil, och som därmed är de riktiga miljöhjältarna! Och de anser säkert att de som har råd att köpa en elbil även har råd att stå för laddningskostnaden, fullt ut.

Annons
%d bloggare gillar detta: