Havremjölksfrämjandet om pengamjölkande och ohemula priser

Jag slutade att dricka komjölk för flera år sedan. Det beslutet grundade sig enbart på den tillväxtfaktor som finns i mjölken och som skall få kalvarna att växa. Risken finns nämligen (min tolkning av tillgängliga forskningsdata) att samma faktor sätter igång cancertillväxt hos människor.

Vad jag däremot inte begriper är varför havredryck (vatten, 10% havre och en skvätt rapsolja) kan kosta betydligt mer per liter än komjölk. Tänk vilket enormt arbete det krävs innan mjölken från mulens marker står på bordet – för kossan, bonden, mejeriet. Och om man bortser från tillväxtfaktorn IGF-1 är ju komjölk ett komplext livsmedel som innehåller det mesta, dock inte (vad jag vet) C-vitamin, fibrer och järn.

En liter KRAV-mjölk på Willys 10.80

En liter Havredryck Garant på Willys 13.60

En liter Oatley Havredryck på Coop 17.95 (jag fick den dock gratis efter en medlemsundersökning)

Man får trösta sig med att vanligt vatten på Pressbyrån betingar ett literpris på bortåt 60 kronor. Ett oslagbart sätt att mjölka vanligt hederligt folk på pengar.

032992BE-22AE-48EF-B22E-B11D9D1666DA

Annons

En tanke på “Havremjölksfrämjandet om pengamjölkande och ohemula priser”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: